Usein kysyttyä
Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tai haluat jutella enemmän soita 0504617764 tai laita viestiä info@ kutjula.fi
Kuinka aloitan Kutjulassa?
Olet tervetullut aloittamaan Kutjulassa heti, kun se sinulle sopii. Sinun ei tarvitse odotella alkavaa kurssia, laihduttaa, hankkia lisää voimaa tai ostaa uusia trikoita, olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Saat harjoittelusta paremmin kiinni, kun aloitat vaiheessa, jolloin sinulla on aikaa käydä harjoittelemassa vähintään kerran viikossa. Yksi tuloksellisen liikunnan tukipilareista on suunnitelmallisuus. Elämässä sattuu toki kaikenlaista ja aikataulut elävät, mutta oman itsesi vuoksi kannattaa pitää kiinni itselle annetuista lupauksista sillä itsekkyyden tasolla, jonka kanssa pystyt elämään.
Meillä on käytössämme varausjärjestelmä, josta pystyt varaaman liikuntakertasi 2 viikoksi eteenpäin. Varaus on peruttavissa 4 h ennen harjoituksen alkua. Voit tehdä varauksia määrättömän määrän, eikä varauspalvelun käyttö maksa sinulle mitään. Huomioithan, että veloitamme perumattomat varaukset.
Jos olet aloittamassa lihaskuntoharjoittelua, tai edellisestä harjoituksesta on aikaa valitse Kipinä-tunti. Myös Horna-tunti sopii, jos kaipaat vauhdikasta menoa ja kelloa vastaan treenaaminen ei ahdista. Lihaskuntoharjoittelun perusasiat osaava voi aloittaa Roihu-tunneista. Ja Könyä tarvitsemme kaikki, se huoltaa kehoa ja harjoitaa myös lihaksia, jotka muuten jäävät turhan vähälle huomiolle.
Jos olet toipumassa sairaudesta tai vammasta, tai liikkumisessasi on haasteita, henkilökohtainen Physiotrainer® -tapaaminen voi auttaa sinut alkuun.
Onko tämä crossfittiä?
Kutjula ei ole CrossFit-sali. Kuten crossfitissä, haluamme panostaa loistavaan ryhmähenkeen ja kannustavaan harjoittelukulttuuriin. Haluamme, että Kutjula on yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa ja tukevat toisiaan. Haluamme luoda positiivisen sosiaalisen paineen, joka saa tulemaan treeneihin, vaikka mennyt päivä ei olisi parhaimmasta päästä ollutkaan ja joka auttaa onnistumaan silloinkin, kun voimat on vähissä.
Kutjulassa jokainen voi kilpailla niin paljon kuin haluaa, kunhan tekee sen itseään vastaan. Ja haluamme olla tukena niinäkin päivinä, kun pelkkä paikalle saapuminen on voitto.
Myös liikevalikoimamme poikkeaa crossfitistä, käytämme harjoitteita, joissa riski-hyöty suhde on turvallinen ja tehokas. Perustuntimme on suunnattu tavallisille liikkujille emmekä edellytä peruskursseja, joten haastavimpia liikkeitä hiotaan workshopeissa, jos kiinnostusta riittää.
Onko sali tarkoitettu vain naisille?
Kutjula on tarkoitettu ihan kaikille. Meillä ratkaisee asenne, ei ikä, sukupuoli tai painoindeksi!
Lihaskuntoharjoittelu ei kiinnosta minua,. En halua näkyviä lihaksia. Käyn kävelemässä ja teen puutarhatöitä, se riittää minulle.
Jokainen voi toki harjoitella aivan niin kuin haluaa ja tärkeintä on se, että keho yli päätään saa liikettä. Tavallisen liikkujan kohdalla liikkumisessa on tärkeintä ilo, ei niinkään kuin fysiologisin perustein optimoitu harjoittelu. Liikunnan ammattilaisena haluan toki jakaa tietoa kehittävän harjoittelun perusperiaatteista, niistä voi lukea lisää tästä. Haluamme Kutjulassa tarjota ratkaisuja lihaskunnon ylläpitoon myös silloin kun perinteinen punttitreeni ei jaksa kiinnostaa. Harva jaksaa arjessaan ylläpitää tapaa, joka maistuu puulta, oli sillä sitten miten isot terveyshyödyt tahansa. Haluamme osoittaa, että ryhmässä lihaskuntoharjoittelu on hauskaa ja tuloksellista. Terveelle työikäiselle tuskin tulee mieleen, että lihakset suojaavat meitä katastrofitilanteissa. Jokainen, jolla on joskus ollut kipsi tai joka on sairauden takia joutunut viettämään viikkoja vuodelevossa, on huomannut miten nopeasti lihakset surkastuvat ja toimintakyky heikkenee. Jos lihasmassaa on ollut normaalisti, toipuminen tilanteesta sujuu nopeasti. Jos lähtötilanne on heikko tai sairauden hoito vaatii rajuja hoitoja, saatetaan ajautua kierteeseen, joka lopulta johtaa liikkumiskyvyn menetykseen.
Lihaskuntoharjoittelun on todettu vaikuttavan positiivisesti veren rasva-arvoihin ja parantavan insuliiniherkkyyttä, joten sillä on positiivinen vaikutus suomalaisia piinaavien elitapasairauksien, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Monelle painonpudotus ja kiinteytyminen ovat tärkeitä syitä harrastaa liikuntaa. Liikunta on surkea keino laihduttaa, mutta sillä on erittäin tärkeä merkitys laihdutustuloksen ja terveyden kannalta edullisen kehonkoostumuksen yläpidossa. Kun laihdutetaan ilman liikuntaa, hukatusta kymmenestä painokilosta 3 kg on lihasmassaa. Jos mukaan otetaan aerobinen liikuntaa, lihasmaassa saattaa säästyä hieman enemmän. Kun painon pudotuksessa on mukana lihaskuntoharjoittelu ja ruokavalio on järkevästi koostettu, lihasmassa saattaa jopa lisääntyä. Usein nopeasti pudonnut paino hiipii takaisin, erityisesti jos elintapoihin ei ole tehty pysyviä muutoksia. Yksi syy tähän on se, että kevyempi keho kuluttaa vähemmän energiaa erityisesti, jos lihasmassan määrä on pienentynyt. Keholla on taipumus hakea takaisin paitsi kadotettu rasvan määrä mutta myös lihasmassa. Lihasmassa taas kasvaa ainoastaan syömällä melko hitaasti. Jos painonpudottaja turvautuu taas pikadieettiin vaa’an lukemien noustessa hälyttäviin lukemiin, ajaudutaan tilanteeseen, jossa rasvan suhteellinen osuus kasvaa ja lihasmassa vähenee. Jojo-laihduttamisen huonoin lopputulos on “laiha läski”, toisin sanoen tilanne, jossa rasvan sijaan on laihdutettu lihakset. Tällöin painoindeksi on yleensä normaalilla alueella, mutta lihasmassan osuus terveyden kannalta hälyttävän alhaalla.
Sopiva lihasmassan määrä on hyvin henkilökohtainen asia, ja on urheilulajeja, joissa liian suuresta lihasmassasta on ainoastaan harmia, mutta lisääntyneestä voimatasosta on tuskin kellekään haittaa. Usein naiset pelkäävät isojen painojen käyttöä liiallisen lihasmassan pelossa ja ajattelevat, että loputtoman pitkät sarjat 2 kg käsipainoilla takaavat kiinteät käsivarret. Kiinteytymisessä on kyse rasvamassan pudottamisesta ja toisaalta lihasmassan kasvattamisesta. Harjoittelun perusperiaatteiden mukaan harjoitusvaikutus vaatii riittävän ärsykkeen. 2 kg käsipainot harvoin haastavat riittävästi. Jos ajattelemme arkikuormitusta, useimmat meistä joutuvat päivittäin nostamaan ja kantamaan kahta kiloa painavampia asioita: kauppakasseja, lapsia, huonekaluja…
Lihasmassan kertyminen on yksilöllistä: pienellä prosentilla ihmisistä lihasmassa ei juuri kerry kovasta työstä huolimatta ja pieni prosentti omaa erittäin otolliset geenit lihasmassan kerryttämiseen. Evoluution näkökulmasta liian suurten lihasten kasvatus ja ylläpito ei ole ollut energiataloudellisesti järkevää. Tästä syystä kehossamme on monia mekanismeja, jotka rajoittavat lihasten liian suurta ja nopea kasvua. Voit siis olla huoletta: lihasmassaa ei kerry “häiritsevästi” vahingossa.